Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέντευξη Mr. Greek Paintball Battlefield part 1








Ο Διονύσης Γκίκας ιδιοκτήτης του Greek Paintball Battlefield μας μιλά για το Paintball και το πώς το βλέπει από τη δική του οπτική γωνία όπως και το τι ήταν αυτό που τον έκανε να αγαπήσει το άθλημα.
Η συνέντευξη χωρίζεται σε 2 μέρη.
Το πρώτο αφορά το Paintball σαν Άθλημα. Ας δούμε τι μας απαντά στις ερωτήσεις .



1.) Από πότε παίζεις Paintball ?
Έπαιξα Paintball για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 88 στα σύνορα Vermont , New Hampshire (ΗΠΑ) με φίλους καθ'οδόν για διακοπές στην Μασαχουσέτη.
2.) Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με το Paintball ?
Τότε, το Paintball ήταν άγνωστο. Ήταν ένας συνδετικός κρίκος για αυτούς που είχαν σχέση με Extreme & High Impact sports από όλη την περιοχή 4 πολιτείες της Αμερικής και 2 επαρχίες του Καναδά.(Ένας τύπος είχε πει χαρακτηρισκτικά σε ένα παιχνίδι τότε ότι "το paintball είναι η μασονική χειραψία των high impact sports")  Για παράδειγμα άν μία παρέα που ασχολείτω με hockey ήθελε να αναμετρηθεί με μία άλλη παρέα που ασχολειτω με football θα επέλεγαν το paintball. Μερικές στιγμές εξελίσοταν σε φοβερά έντονο άθλημα...Άν μπορεί κανείς να φανταστεί μια μεγάλη παρέα αθλητών 20-25 ετών του hockey,football,πολεμικών τεχνών,μότο κρος να παίζουν οτιδίποτε με απόλυτη ελευθερία κινήσεων.....Θεώρισα ότι στο μέλλον το Paintball θα ήταν το "νέο" hockey & football πακεταριζμένο σε ένα. Ήθελα να είμαι "μεσα" στις εξελίξεις αυτού του αθλήματος.
3.) Speedball ή MilSim ?
Πολύ συχνή ερώτηση...λανθασμένη όμως. Είναι σαν να ρωτάει κανείς τι προτιμάς NBA Basketball η ποδόσφαιρο Β εθνικής Ισπανίας ?
Το Speedball είναι το τέλος μιας πορείας, η κορυφή της. Recball - Hyperball - Speedball. PSP / NPPL (opou to Rec ΔΕΝ είναι είδος πίστας/γηπέδου αλλά ο λόγος που κάποιος παίζει "Recreation"). 
Με την ίδια λογική (και αποδεκτή σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο του paintball εκτός από την Ελλάδα) υπάρχει και μία παράλληλη πορεία. Recball/Scenario - Milsim-  tactical / tournament woodsball. UWL / SPPL.
Άν είναι να συγκρίνουμε δύο αγωνιστικά είδη paintball η ερώτηση είναι Speedball (μπαλόνια) η Powerball (δάσος/σημαίες).
Τώρα η απάντηση...
Αφαιρώντας τη φύση από το paintball και τοποθετόντας το σε περιορισμένο χώρο το υποβαθμίζεις σε δύο επίπεδα τακτικής. Η απόκριψη δεν είναι εφικτή και η τακτικές της πλευροκόπισης η/και περικύκλωσης επίσης δεν είναι εφικτές. Αυτή είναι η κριτική μου για το speedball και ειδικά το 5 man αν και οφείλω να αναγνωρίσω ότι το Xball αναβάθμισε το 5man σημαντικά.
Θα τοποθετούσα τον εαυτό μου "ιδεολογικά" εξίσου φανατικό του 10 man αγωνιστικού "Tournament tactical paintball" τύπου UWL, και 7 man Speedball τύπου NPPL.  
Για να μπερδέψω τα πράγματα λίγο (όπως πρέπει) από τη μία πλευρά δεν μπορώ να εξισώσω το speed με το αγωνιστικό woods διότι το δεύτερο θεωρείται το πλαίσιο στο οποίο αγωνίζονται ομάδες από όλες τις "σχολές" για τον τίτλο του καλύτερου στο paintball γενικά. Ενώ στο speed αγωνίζονται μόνο ομάδες speed. Όπως και να το κάνουμε το δάσος είναι και η γεννέτηρα του paintball αλλά και ο κοινός παρανομαστής. (όσοι συμετείχαν στο UWL που έγινε στην Αθήνα πέρισυ καταλαβαινουν).
Από την άλλη όμως δεν υπάρχει περίπτωση να μην μείνω ξύπνιος το βράδυ για να δω το NPPL Huntington Beach tournament με ενθουσιαμό και μανία κάθε χρόνο.
Ελπίζω να σε κάλυψα; ;-)   
                 4.) Τι είναι και τι δεν είναι MilSim ?
Το milsim ειναι μια ευρεία κατηγορία παιχνιδιών που προσπαθεί μέσα από μία είδους στρατιωτικήςς προσομείωσης να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό παικτών σε δύο ομάδες με διαφορετικές ειδικότητες (τυφεκιοφόρος και πολυβολιτής ) που προσπαθούν μέσα από μονάδες κρούσης των πέντε ατόμων (και αν οι αριθμοί επιτρέπουν επτάδες με την προσθήκη του Sniper) να ολοκληρώσουν διαρκείς και τακτικές αποστολές. Οι στόχοι είναι στρατηγικοί και αποσκοπούν στo να δομηθεί η ομαδικότητα και οι ατομικές ικανότητες μέσα από την ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΣΦΑΙΡΙΔΙΩΝ! 
 Το milsim οφείλει να προετιμάσει και προϊδεάσει τον κάθε παίκτη και ομάδα για το επόμενο επίπεδο που είναι το "Tactical Paintball"( φυσικά και πάλι όχι όπως το εννοούμε στην Ελλάδα), δηλαδή ένα πιο δύσκολο και απαιτητικό είδος αγωνίσματος όπου συνηθίζεται να παίζεται σε πλαίσιο "Triadic" (τρεις αντίπαλοι ταυτόχρονα) με πιο πολλά είδη όπλων και σεναριακές προσθήκες όπως αιχμάλωτοι, διαπραγματεύσεις, λογισμικά, πολύ περιορισμένες ποσότητες πολεμοφοδίων (σφαιρίδια,νάρκες,χειροβομβίδες,...κτλ.) πιο συχνά respawn και πιο συχνές τακτικές αποστολές. Αυτό το είδος λέγεται Tactical διότι προσπαθεί να προσεγκίσει μια πολεμική άσκηση (War Game) σε επίπεδο αποσπάσματος (squad) δηλαδή 10/12-15/17 άτομα.
Το οποίο προετιμάζει και προϊδεάζει τον παίκτη / ομάδα για το αγωνιστικό "tactical" και "open" (woodsball) paintball. Για όσους έλαβαν μέρος στα σενάρια Ultimatum - Black Sabbath και στην αγωνιστική UWL πιστεύω πως βλέπουν τη φυσική εξέλιξη.... 
Όσο για το τι δεν ειναι milsim.... 1 + 1 = 2. Τώρα όποιος θέλει να αποκαλεί τον εαυτό του "milsimer" παιζοντας σε γήπεδο "Hyperball" καταναλώνοντας μια κούτα σφαιρίδια σε μια αγωνιστική.......No Comment.

5.) Αγαπημένο Marker ?

Απο τα λεγόμενα "Real Steel" markers: Η κάνη του BT-4 Assault έχει απόδοση που δεν εξηγείται επιστημονικά, φοβερή όπως και το look.
Από τα hybrids ( όπλα που σε μερικά λεπτά μπορούν να προσαρμοστούν από σεναριάκα σε αγωνιστικά δάσους)  SP 1. Γενικά η Smart Parts είναι Θρησκεία.
Απο καθαρόαιμα αγωνιστικά, πάλι μία ειναι η θρησκεία..Smart Parts. Lux "The King of Guns!"

6.) Καλύτεροι Speedball παίχτες ?
 Ταχύτητα και ευελιξία : K-Fed ! (Konstantin Federov).
Εμπειρία και αίσθηση χώρου : Nicky Cuba (36 and still kicking!)

7.) Καλύτεροι MilSim παίχτες ?
Προφανώς Pro Milsim παίχτες δεν υπάρχουν οπότε θα αναφερθώ σε παίκτες που παίζουν / έπαιζαν αγωνιστικό woods αλλά οργανώνουν/είχαν οργανώσει και παίζουν / έπαιζαν σενάρια. 
Tom Cole (Bad Company "BC Army") : Ιδρυτικό στέλεχος και θέση στο ΔΣ του NPPL ( 7 χρονια?) και ιδρυτής/ιδιοκτήτης του UWL. "Ο πατέρας του σύγχρονου woodsball?"
Adam Gardner ( All Americans) : που μετα ίδρυσε την Smart Parts.
Dan Saunders (Dessert Edge) : Μάλλον ο ικανότερος Team Commander σε παγκόσμιο επίπεδο Scenario και αγωνιστικό Woods. Και πολύ καλός τύπος!
Έχω άλλους πολλούς αλλά το κόβω εδώ...

Μια και είναι θέματα του κλάδου αυτά τα αφήνω για αύριο/ μεθαύριο.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου